fredag 10. februar 2012

6.februar

Jambo (Hei)!
Det aller første som skjedde dette døgnet, skjedde kl 02. Sandra våknet i vill panikk! ”Mette…?” Ingen Mette våknet… Fram med lommelykten.
”METTE!!!”
”ja?”
”Kan du hjelpe meg?? Eg tror eg har et dyr på meg!!!”
”å herregud… ehh…. Ja…! Kor e det då?”
”Eg tror det ligge under meg, eg pakka det inn.. Eg tror det e ganske stort, men eg vett ikkje ka det e!”
”Ja gu’, du har jo hull i myggnettet ditt og, du!”
(takk for påminnelsen, dette bekrefter Sandras mistanker ytterligere).

Mette fòr opp og fjernet myggnettet fra sengen til Sandra, mens Sandra prøvde å finne en måte å komme seg ut av sengen på uten at dyret skulle stikke av. Begge sto midt på gulvet, panikkslagne, og lurte på hva de skulle gjøre med lakenet med det uidentifiserte dyret inni. Det beste var i hvert fall å få det ut av sengen! Da det var kommet ned på gulvet, var neste tanke: hva gjør vi nå? Tenk om det var en stor eksotisk (farlig?) edderkopp! Det var bare én måte å finne det ut på, de måtte riste på lakenet. Ulempen var at da ville dyret løpe løst på rommet, og med soveromsdørene åpne til begge soverommene, ville det eventuelle dyret også ha fri tilgang til Marianne og Marits soverom. For ikke å snakke om tanken om at det kanskje kunne krype på vegger og komme opp i sengene våre! Men det kunne jo ikke bare ligge på gulvet, hvordan skulle studentene da få sovet??? Lakenet ble ristet, og til alle leseres store glede (håper vi), var det intet dyr å finne. Bank i bordet!

Fra panikk til latterkrampe: Mette skulle legge seg igjen og satte seg tilfeldigvis på myggnettet, hvilket medførte at hele sulamitten ramlet ned, inkludert kroken i taket. Hun fant en annen krok i taket og måtte opp på sengen til Sandra for å krabbe oppå bordet for å skru den ned, og plutselig, ut fra intet, skrek hun til! Noe falt ned fra nakken hennes og på gulvet, på innsiden av t-skjorten! Kunne dette være dyret fra sengen??? Til den store glede var dette intet annet enn skruen som nettet hang på. Vi fikk hengt opp nettet til Mette igjen, og etter en god latter fikk jentene endelig sovnet igjen.

Ellers kan vi meddele at Mettes bagasje ennå ikke har kommet fram til Mombasa, men vi har blitt informert om at den i hvert fall ikke ligger i Norge. Vi satser på at den kommer om ikke for lenge, og har planer om å hjelpe til så godt vi kan med både toalettsaker og klær, og når vi så må inn til Mombasa for å hente kofferten, tar vi det som en gylden sjanse til en dagstur og muligheter for å kjøpe KALD drikke! Det er ikke akkurat overskudd på det her på Karama Academy (selv om vi har kjøpevann tilgjengelig på markedet borti gaten) J

Ellers har vi også vært i observasjonspraksis i dag, i class one and class two (1. og 2.klasse). Noe er ganske likt som i Norge, men mye er også annerledes. Det vi kan relatere oss selv til er at elevene får lov å komme fram på tavlen og løse oppgaver sammen, de har diktat, de rekker opp hånden (i ganske mye større grad enn elever i den norske skolen) og de har (til dels) konkreter i klasserommet. Det som er totalt ulikt er at i de større klassene går faktisk lærerne med pisk. Vi har også sett denne i bruk (ikke voldsom bruk), men vi hadde trodd at den skulle være en større trussel for elevene enn det virket som. Klasserommene er selvsagt totalt forskjellige fra våre, selv om de har tavle, kateter og pulter. Elevene bruker faktisk sånne gamle pulter som de hadde i Norge da besteforeldrene våre var elever. Vi skal prøve å legge ut bilder av klasserommene senere når vi har blitt litt mer tilpasset her på skolen.

Timene vi har vært i i dag har vært matematikk, religion (christian religous education), gym og kiswahili (som er navnet på faget der de lærer swahili).

Vi har også vært så heldige å få en fantastisk kokke! Hun lager utrolig god mat, og det meste blir servert med ris og frukt ved siden av. Det er alltid mye mat til overs, og vi lurer på om ikke de selv spiser restene. Hun er veldig hyggelig og omgjengelig og tar oss med til både stranden og markedet. Stranden er helt nydelig, forresten, og det finnes mange! Synd vi ikke kan bade der like mye som vi ønsker, da dette for det meste er et muslimsk område. De andre ansatte og familiene deres er også veldig trivelige. I kveld satt vi rundt bordet ute på plassen og lærte et tvillingpar å spille yatzy, de synes det er veldig kjekt. I gjengjeld har de lært oss noen swahiliske gloser J

I morgen er det på tide å kjøpe vaskebalje på markedet, nå begynner skittentøyhaugen allerede å vokse. Det er så varmt her! Regner med det var rundt 30-35 grader i dag. Vi smelter (men klager ikke J)! Nå er klokken 22:56 lokal tid, hvilket vil si det er på tide å sove dersom man skal få nok søvn til i morgen kl 07 (man våkner jo en del om natten av for eksempel svette, innbilte dyr, hanen som galer kl 03 om morgenen, hundene som bjeffer på vaktmesteren som koster skolegården kl 0430 om morgenen og lærerne som kommer litt før syv J) Så lala salama (god natt)!

Dagens leksjon nr 1: i Kenya går man v..e..l..d..i..g.. sakte…
Dette har vi blitt flinke til: Å si ”Jambo!” til alle vi går forbi
Dette burde vi bli flinkere til: Å gå v..e..l..d..i..g.. sakte…
Dagens ord for dagen fra Yngvill: ”Dette er det vanskeligste av alt: Å være seg selv og synes at det duger”

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar